woensdag 5 november 2008

Dit bericht vond ik voor iedereen echt belangrijk

D3


Geplaatst op 22-12-2007 13:40 door Peter Louter in categorie politiek
foto
Wat de meeste mensen wel weten, is dat de vitamine onontbeerlijk is voor de opname van Calcium uit de darmen. De vitamine vorm een soort chemisch sleepbootje om die taak te volbrengen. Een tekort aan de vitamine leidt dus onherroepelijk tot een tekort aan Calcium. Een calciumtekort veroorzaakt rachitis bij kinderen en osteoporose bij ouderen. Echter ook slapeloosheid, spierkrampen en gevoel van onlust wordt aan een gebrek van Calcium toegeschreven.

Voor zuivelmijders is het nagenoeg onmogelijk om zonder suppletie voldoende Calcium binnen te krijgen. Meer nog dan anderen zijn ze vatbaar voor stress om het stresshormoon Cortison Calcium aan het lichaam onttrekt. De geldende Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor Vitamine D is afgestemd op de vereiste opname van Calcium.

Geografische epidemiologische studies wijzen al heel lang op de mogelijkheid dat vitamine D bij meer lichaamsprocessen betrokken is omdat een bepaald aantal ziekten toeneemt naarmate mensen verder van de evenaar wonen.

Zo'n vijftien jaar geleden kreeg deze hypothese steun door de ontdekking dat wat van vitamine D overbleef na verwerking door de nieren, verdere bewerking onderging in de lever. Dit nieuwe inzicht heeft wereldwijd geleid tot een stortvloed van onderzoek waaruit is gebleken dat de toename van een aantal ziekten en geboorteafwijkingen te wijten is aan een tekort aan vitamine D.

Er is een logische verklaring voor dat tekort. De belangrijkste bron voor de vitamine is de zon die cholesterol, door UVB-straling, in de huid omzet naar vitamine D. Wie hoogzomer onbeschermd zont, verkrijgt op deze manier in 20 minuten 500 microgram vitamine D. Dat is honderd keer meer dan de ADH van 5 microgram. Naarmate de huid bruint, wordt er minder aangemaakt en stopt het zelfs. Op onze breedtegraad is de zon van begin mei tot eind juli tussen elf en drie uur, sterk genoeg om de vitamine aan te maken.

Sinds de industriële revolutie komen er steeds minder mensen dagelijks buiten. Ook huishoudelijke taken vinden veel meer dan vroeger binnenshuis plaats. Ook het verplaatsen levert steeds minder buitenuren op. Lopen en fietsen zijn vervangen door auto's en openbaar vervoer.
Buiten zijn we eigenlijk alleen nog maar voor recreatie en ook die gaat steeds vaker gepaard met zonneschermen en parasols. Bij echte zonrecreatie schermen we de noodzakelijke UVB-straling af met anti-zonnebrandmiddelen. Om ons tegen huidkanker te beschermen wordt ons geadviseerd niet onbeschermd de zon in te gaan. Ook alle vormen van smog houden UVB-straling tegen!

Deskundigen hebben inmiddels uitgerekend dat voor iedere huidkanker die zo voorkomen wordt de prijs wordt betaald voor een duizendvoud aan ziektes die ontstaan door het op deze wijze ontstane gebrek aan vitamine D. De vermijdingsadviezen veroorzaken veel meer ziekten dan die ze voorkomen. Ook bij het KWF is dit inzicht doorgebroken. Voor 2008 gaan ze hun zonadvies herzien.
Berekend is dat bij voldoende vitamine D er jaarlijks alleen al 600.000 gevallen van borstkanker en darmkanker kunnen worden voorkomen. Het lijstje van ziekten waarbij vaststaat dat vitamine D een rol speelt, groeit snel. Er staan inmiddels 17 vormen van kanker op (o.a. prostaatkanker), maar ook obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloedruk, artritis, osteoporose, spierzwakte en spierafname, auto-immuunziekten (MS!), geboortedefecten, tandvleesproblemen, griep, autisme, schizofrenie en depressie. De toename van deze ziekten over de laatste 50 jaar heeft een aantoonbaar verband met de afname van onbeschermde zonuren.

Wie een overzicht wil krijgen van relevant wetenschappelijk onderzoek op dit terrein duizelt het zo langzamerhand, want het is niet meer bij te houden. Ook de universiteiten in Nederland zijn actief op dit terrein. Zo heeft bijvoorbeeld een onderzoek waarbij de UvA betrokken was aangetoond dat toediening van extra vitamine D aan ouderen helpt bij de valpreventie omdat de spieren er sterker door blijven.

Vitamine D is onontbeerlijk gebleken als krachtige antioxidant voor lichaamsvetten, het is ook een immuunbooster, spierversterker en neurosteroïde. Veel wetenschappelijk resultaten zijn nog niet tot de dagelijkse medische praktijk doorgedrongen, maar dat is een kwestie van tijd.
In Canada, dat al een groot aantal jaren voorop loopt met onderzoek, heeft de regering besloten de ADH te verhogen tot 25 microgram per dag. Deskundigen adviseren vier keer zo veel.

Wie veel uitvoeriger informatie wil verwijs ik naar deze zeer complete website over ziektes die geralateerd zijn aan een grebrek aan vitamine D.

Een leefregel zou moeten zijn: tussen april en augustus 20 minuten onbeschermd zonnen tussen 11 en drie uur. Als de R in de maand is: regelmatig onder de UVB-lamp, veel zeevis eten of tabletjes slikken. Zuivelmijders zouden daarbij ook extra calcium moeten nemen.

Geen opmerkingen: